Slik får du styreverv

7 tips til personlig merkevarebygging

Hvor søker jeg for å få styreverv? Dette spurte jeg min styreerfarne svigerfar om da jeg var 28 år og sulten på å komme meg inn i ulike styrerom. Det er ikke slik det fungerer, sa han. Du må bli spurt. Nå, 19 år og  – mange styreverv senere får jeg ofte det samme spørsmålet fra venninnene mine. -Hvordan får jeg styreverv? Her deler jeg mine beste tips til å komme i posisjon til å bli spurt. For det kommer ikke til deise inn forespørsler i innboksen din hvis du ikke tar bevisste grep for å bygge din egen merkevare.

  1. Vit hva som er din spesialkompetanse og fortell folk om det

Når selskaper skal sette sammen et styre er de opptatt av å ha et mangfold av kompetanse. Som regel trenger de å fylle disse rollene

  1. Juristen
  2. Økonomen
  3. Teknologen
  4. Markedsføreren/kommunikatøren/kommersialisten
  5. Strategen/forretningsutvikleren
  6. HR-spesialisten
  7. Branjsespesialisten

Hvilken kompetanse og erfaring kan du tilføre et styre? Selv er jeg i kategori 4. Du MÅ ikke passe inn i en av boksene nevnt her. Kanskje er din styrke at du har en breddekompetanse på tvers av feltene? Uansett er det viktig at du reflekterer over dette punktet. Skriv ned noen stikkord for deg selv. Kortfattet. Tydelig. Ha disse med deg inn i resten av tipsene under her.

 

  1. Oppdatere Linkedin-profilen din

Dette er et MUST! Sørge for å ha disse tingene på plass

  • Bruk tid på å lage en god «om tekst» øverst i profilen din. Vær tydelig på hva du kan tilføre et styre, ref. punktet over
  • Ha et oppdatert profilbilde og et toppbilde som ser proft ut
  • Jobberfaring: Ha med punktbeskrivelser på hver jobb: Hvilket ansvar du har hatt og hvilke resultater har du vært med på å skape?
  • Ferdigheter: Enkleste måte å få folk til å anerkjenne deg for ferdigheter er å gi anerkjennelser til andre. Ta et røsk og klikk inn på områder du synes folk i ditt nettverk er gode på.
  • Anbefalinger: Personlig synes jeg ikke det er viktig med disse anbefalings-sitatene. Jeg synes det blir litt «amerikansk» og ikke et must for å ha en god Linkedin-profil. Så pust ut, du trenger ikke tvinge noen til å skrive noe flott om deg😊

Linkedin-profilen er ditt digitale ansikt utad. Ta gjerne en titt på min profil og herme litt etter oppsettet på den: https://www.linkedin.com/in/helenebergallum/
  1. Bygg nettverket ditt på Linkedin
  • Hver gang du har hatt møte med noen du synes er ålreite, invitere dem til å knytte kontakt på Linkedin rett etterpå. OBS! Ikke bare være opptatt av å knytte kontakt med «hot shots», invitere også folk som er mer junior enn deg, vær raus. (Og husk, plutselig en dag er den junioren CEO eller styreleder).
  • IKKE invitere folk du ikke kjenner til å knytte kontakt. Det kan oppleves påtrengende. I så fall må du sende med en inmail om hvorfor du vil knytte kontakt.
  • Vær mer opptatt av å kommentere positivt på andres innlegg enn å drive aktiv selvskryt. Det er absolutt greit å synes, men sørge for at du har noe vettugt (og nytt) å si hver gang. Ellers kan det fremstå litt for lettbeint.
  • Bruk kommentarfeltene og vis din fagkompetanse gjennom måten du kommenterer på selskaper eller folk som gjør bra ting. Evt delta i debatter, men hold det faglig og seriøst.
  1. Delta på nettverkstreff

Du må gidde. Du må gidde å gå på noen møter i bransjeforeninger, næringsforeninger eller de aktuelle nettverkene for deg. Finn ut hva som finnes der du bor. Du må orke å bli kjent med nye folk. Være nysgjerrig. Tørre å starte samtaler med folk du ikke kjenner fra før. Jeg vet det kan være skummelt. Var selv veldig usikker på dette før jeg fikk øvd meg på det. Men HUSK! I slike settinger er alle der for å stifte bekjentskaper. Alle blir glade hvis du går opp og sier, «Hei, jeg tror ikke vi har hilst». Deretter; spørre spørsmål og lytte, så går det som regel bra. Vær mer opptatt av å høre om andre enn å fortelle om deg selv. Men når de spør, så husk stikkordene fra punkt 1.

 

Det er både gøy og lærerikt å delta på nettverkstreff for næringslivet. Her er jeg og kollega Hilde på julebord i Sandefjord Næringsforening.
  1. Knytte relasjoner med interessante folk

Får du god kjemi med noen når du er ute og networker, spør om han/hun vil ta en kaffe. Snakk åpent om hvordan dere kan hjelpe hverandre, enten det er en bransjekollega du kan utveksle erfaringer med eller det er noen du tenker du tenker kan hjelpe deg til styreverv eller vice versa. Være en ressurs for folk du får en business-relasjon med. Tenk alltid hva du kan bidra med før du tenker hva kan jeg få fra andre. 

  1. Del din kompetanse

Si ja til å holde foredrag/ presentasjoner der du deler din kompetanse. Skriv artikler eller lag videoer hvis du har en plattform det passer å dele det i. Si ja hvis noen spør deg om et råd.

  1. Styrke styrekompetansen din

Det finnes mange kurs og studier du kan ta for å bli enda bedre rustet som styremedlem. Selv tok jeg Styreprogrammet på NHH Excecutive i 2021. Dette programmet kan jeg varmt anbefale for deg som allerede har en del styreerfaring. Et modulbasert program over totalt 8 dager gjennom året med casearbeid, der fokus er styrets rolle i strategisk omstilling. https://www.nhh.no/executive/kurs-pa-masterniva/styreprogrammet/. Er du uten erfaring finnes andre kurs og studier. Har hørt at BI sitt studie i styrekompetanse er bra https://www.bi.no/studier-og-kurs/kurs/spesialkurs/styrekompetanse-i/. Generelt så kryr det av dagsseminarer og kurs du kan delta på.  De er bare et Google søk unna.

Det finnes mange gode kurs og programmer du kan delta på for å styre din styrekompetanse. Foto: NHH Executive/ Styreprogrammet

OBS! Vær bevisst på hvilke styrer du går inn i

Så kommer dagen du får en forespørsel om du kunne tenke deg et styreverv. Det kan være fristende å bare hoppe inn i det, særlig hvis du er veldig sulten på styreverv. Men OBS! Husk å gjøre en grundig sjekk av selskapet før du sier ja. Det er et ansvar å sitte i et styre. Du bør sikre at de har orden i sysakene og at det er en styrekultur du vil trives i. Her kommer en liten sjekkliste:

  • Har du tro på selskapet? Har de gode produkter eller tjenester med utviklingspotensial? Har de en god toppleder? Har de verdier du kan stå inne for?
  • Tenker du at du vil ha noe å tilføre selskapet gjennom ditt styrearbeid? Er det din kompetanse de trenger? Vil du fylle på med ny kompetanse eller bare duplisere de som allerede er der?
  • Vil du utvikle deg i dette styret? Vil du lære noe nytt? Vil du glede deg til styremøtene? Tror du det blir litt moro?
  • Har styret reell innflytelse? Vær spesielt påpasselig ved familieeide selskaper.
  • Hvem er styreleder? Dette har enormt å si for styrearbeidet. Sjekk at det er en person du tenker både har de faglige og personlige kvalifikasjonene til å lede styret på en god måte
  • Har selskapet orden på økonomien? Be feks om å få se siste styrereferat, samt regnskapet for siste kvartal. Sjekk historikken til selskapet.
  • Sjekk styresammensetningen. Hvem er de andre i styret? Dekker de kompetansen du selv ikke har? Her synes jeg selv det er aller viktigst å være trygg på at det er en kompetent økonomiperson (og gjerne regelrytter), som utfordrer og overvåker tallene på en god måte. Det er en fordel om dette er på plass.
  • Sørge for at du får betalt en pris du synes er fair for arbeidet med forberedelser, møter og ansvaret du påtar deg.

Lykke til med å finne de perfekte styrevervene for akkurat deg!

Denne artikkelen er basert på mine personlige erfaringer, ikke på teori eller forskning. Bakgrunnen for å skrive artikkelen har jeg fra mange år med styreverv i hovedsakelig små og mellomstore selskaper.
Grunnlaget for å skrive denne artikkelen kommer fra disse styrevervene:
Nåværende styreverv
  • Berg Allum, Styremedlem
  • Sandefjord Bredbånd, snart 12 å i styret. Styrets nestleder.
  • Sandefjord Lufthavn Torp, 6 år i styret. Styremedlem.
  • Strandmann Anlegssgartner, nytt styremedlem fra i høst
  • Nøtterøy Asfalt, nytt styremedlem fra i høst
Tidligere styreverv
  • Fønix AS, 7 år. Styrets nestleder.
  • Sandefjord Næringsforening, 4 år. Styreleder.
  • Connections AS: 1,5 år. Styremedlem
  • Og en del midre styreverv lenger tilbake i tid.