10 tips til en god PowerPoint-presentasjon

Her er mine 10 beste konkrete tips til en god presentasjon.

Hvor mange holder på med mobilen mens DU presenterer? Hvor mange ser på klokka, eller SOVER? Er det flere enn noen veldig få, har du trolig nytte av dette blogginnlegget.

Jeg ser altfor ofte PowerPoint-presentasjoner stappet med tekst og som oftest blir det et eneste stort gjeeeesp. Unngå kjedelig-fella – her er mine 10 beste konkrete tips til en god presentasjon.

1. Mer bilder – mindre tekst
Folk husker bilder 6 ganger bedre enn tekst. Har du tekst på lerretet vil folk lese det, og IKKE høre på deg, folk leser MYE raskere enn du snakker.  De beste foredragene jeg har sett er de som bruker kun bilder, evt. med små stikkord på bildene. De snakker tydelig og poengtert rundt bildene og blir lyttet til.

2. Bruk notatfeltet
Begynne med å skrive ned hva du vil si i tekstform i notatfeltet i powerpoint (dette finner du hvis du trykker på «visning» i menyen og deretter notatside), så finner du bilder som underbygger etterpå. Det er bedre å bruke flere slides – og heller ha kun ett budskap per slide.

3. Få, tydelige budskap
Enten presentasjonen din skal vare i 10 minutter eller 60, så bestem deg for «hva er det VIKTIGSTE jeg vil formidle». Hvis de skal huske 3 ting når jeg er ferdig, hva er det? Folk klarer ikke å huske mer enn 3, maks 4 ting.

4. Vær personlig
By på deg selv! Del noe personlig, og da mener jeg ikke selvskryt. Hvis du kan knytte noen av dine tre budskap opp mot personlige erfaringer, og aller helst dele noe du har lært av, som du har hatt glede av før. Folk husker MYE MER det når du er personlig!

5. Fortell historier
Knytt budskapene dine opp mot historier fra virkeligheten. Alle historiene trenger ikke være dine egne, det beste er en miks av case fra bransjen du opererer i og egne erfaringer. Bygg opp presentasjonen din med en introduksjon, en hoveddel og en oppsummering – med gode historier hele veier.

6. Tenk målgruppe: What´s in it for me?
Tilpass ALLTID presentasjonen til de som skal høre på den. Prøv å sette deg inn i hodet til tilhørerne og tenk hva de vil ha mest nytte av å høre. En skrytepresentasjon av bedriftens meritter er sjelden interessant for andre enn egne ansatte. Gi eksempler som tilhørerne kan knytte opp mot SIN hverdag.

7. Krydre med noe morsomt
Det er tidkrevende å søke rundt på google og youtube etter for eksempel «teamwork + funny» eller hva nå enn du leter etter. Tips: Spar på morsomme klipp og bilder etter hvert som du kommer over dem. Jeg har en egen «artig –mappe» jeg legger linker og bilder som jeg kanskje får bruk for senere. Men OBS! det er et must å knytte det morsomme opp mot ditt budskap, ellers blir det fort platt. Her får dere noen av mine bilder og linker fra artig – mappen:

Masse festlige klipp, det gjelder bare å finne en god kobling da:

8. Oppsummer dine få, tydelige budskap
Mot slutten av presentasjonen oppsummer med typ «hvis dere skal huske 3 ting fra denne presentasjonen, så er det følgende: Punkt 1, punkt 2, punkt 3. Husk å oppsummere med BILDER som du snakker rundt, ikke skriv tre setninger på en slide. Alle liker folk som er tydelige. Prøv å ikke blabbe for mye i vei, vær så poengtert du kan.

9. Ta deg tid!
Innse at det å lage gode PowerPoint-presentasjoner tar tid. Både det å forberede et lettfattelig og tydelig innhold (manus) og det å finne gode bilder/ filmer som illustrerer det, er tidkrevende, men det er verdt det. Har du ikke tid? Send over den treige, tekst-tunge presentasjonen du har liggende til oss, så kan vi trylle den om til kommunikasjon som fungerer.

10. Øv øv øv! MYE!
Jo mindre tekst du har på slidene dine, jo viktigere er det at du har øvd godt på det du skal si. Det er viktig å holde sin tilmålte tid, så du bør du øve inn hva du skal si på hver eneste slide og ta tiden på deg selv. Noen liker å bare ha stikkord i notatfeltet, selv pleier jeg å fullstendig manus, men etter jeg har øvd så ser jeg aldri på teksten mens jeg presenterer. Trikset er at det skal se ut som du snakker helt fritt og naturlig, mens sannheten er at det er godt innøvd og timet. Jeg lover deg, er du topp forberedt blir du også MYE mindre nervøs.

Lykke til med din neste presentasjon!