Pimp my powerpoint – 6 konkrete tips til en fin presentasjon

Her får du helt konkrete tips til hvordan du går frem for å lage en PowerPoint-presentasjon som ser bra ut. Før vi går i gang, må vi understreke at det aller viktigste når du skal lage en god PowerPoint-presentasjon er å vite hvem du snakker til og hva de er opptatt av. Du bør bygge opp en historie som treffer målgruppen din, samtidig som du har noen få, tydelige budskap de skal huske når du er ferdig. Du kan lese mer om våre grunnleggende tips til en god PowerPoint-presentasjon her. Og du kan lese om hvilke tabber du bør unngå her.

Men skal vi hjelpe deg å pimpe presentasjonen din. Det har mye å si for totalinntrykket av din presentasjon at det visuelle fremstår proft.

 1. Breddeformat er et must

Dette er gammelt nytt, men husk å velge breddeformat (16:9) på presentasjonen før du begynner å lage den.

Slik gjør du:

 • Gå på Visning/lysbildemal/lysbildestørrelse og velg 16:9

 

 1. Heldekkende bilder med gjennomsiktig tekstboks oppå gir et moderne preg

Slik gjør du:

 • Først, velg bilder som passer historien din. Pass på at du har rettigheter til bildene i din presentasjon. Det finnes mange fine gratisbilder du kan laste ned, for eksempel fra unsplash.com eller pixabay.com. Du kan kjøpe bilder fra bildebanker som iStock eller Getty Images. Men det aller beste er som regel å bruke bilder som du selv (eller din fotograf) har tatt spesifikt for dere.
 • Husk at bildet må ha høy nok oppløsning. Dra i hjørnet (aldri på sidene) til det dekker hele. Dersom det må beskjæres, dobbeltklikker du på bildet og velger beskjæringsknappen før du kan kutte bildet fra kantene.
 • For å lage gjennomsiktig tekstboks oppå bildet: Lag vanlig tekstboks. Velg figurfyll/fargen hvit og dra «opasitet» markøren til det blir passe gjennomsiktig. Prøv deg frem.

 

 1. Bruk mye film – enten som bakgrunn under tekst eller for å vise film

Film kan brukes til mer enn å vise konkrete filmklipp. Rolige filmer som ligger bak tekst, kan for eksempel gi en fin effekt.

Slik gjør du:

 • Du kan laste ned gratis filmsnutter fra for eksempel Pexels Videos, eller på iStock mot betaling, men også her gjelder selvfølgelig regelen at dersom du har egen film som kan brukes er det aller best. Husk også at det er mye som kan løses med mobiltelefonen, alt trenger ikke være så fancy, bare det er en gjennomtenkt historie og en ren layout.
 • Slik setter du inn film i PowerPoint: Velg Sett inn/Video/Fra fil
 • Slik spiller du av film i PowerPoint: Klikk på filmen du har limt inn. Velg avspilling, deretter f. eks «start automatisk» dersom det er det du ønsker. Her finnes det mange muligheter for redigering.

 1. Animasjoner – bruk med omhu

For noen år siden hadde alle dilla på animasjoner. Tekst og bilder spratt inn og ut i et voldsomt tempo – og jo mer jo bedre. Nå er det litt motsatt. Bruk animasjoner der det har en funksjon. For eksempel hvis du skal sette ring rundt det viktigste på en slide er det fint å bruke animasjonen «skyving». Det er også fint å bruke animasjoner til å ta inn litt informasjon av gangen, dersom du har gått i tekstbonanza-fella.

Slik gjør du:

 • Marker tekst eller bilde som skal animeres. Velg animasjoner og den animasjonen du vil ha. Prøv deg frem. Tips! Under «animasjonsrute» til høyre ser du alle animasjoner du har satt opp på en slide. Her kan du justere rekkefølge, hvor lang tid hver animasjon skal vare etc.

 

 1. Bruk overganger til å understreke poengene dine

Overgang er hvordan du skifter fra ett lysbilde til et annet. Her finnes det mange fancy muligheter – og det er også her lett å la seg rive med. Ikke gjør det. Men jeg synes for eksempel det kan være fint å bruke animasjonen «Kube» dersom jeg skal over på et nytt tema. Skal jeg vise en hel nettside bruker jeg «Trykk», så ser det ut som man scroller.

Slik gjør du:

 • Klikk på lysbildet du vil lage overgang til. Velg overganger i toppmenyen (mellom utforming og animasjoner) og klikk på den overgangen du vil ha. Prøv deg frem. Skal du ha samme overgang til flere slides kan du markere mange samtidig. Vil du at overgangene skal gå automatisk i et slideshow huker du vekk «ved museklikk» på høyre side og velger heller «Etter» x sekunder. Tips! Skal du lage automatisk slideshow er det veldig kjekt å bruke oversikten, der du har alle lysbildene dine oppe samtidig. Da ser du over hver slide hvor mange sekunder som er lagt i overgangen.

 1. Skjermopptak – et hot tips hvis du for eksempel skal vise ting fra sosiale medier.

Skal du for eksempel vise frem en kampanje i sosiale medier som inneholder film, er det fint å kunne vise hele kampanjen i riktig kontekst. Slik som vist i bildet under, der tre ulike videoer ble spilt samtidig i lysbildet.

Her vises 3 ulike filmer parallelt i lysbildet ved presentasjon. Da har jeg laget skjermopptak og deretter satt disse inn som filmsnutter og valgt «automatisk avspilling» for alle tre.

Slik gjør du:

 • Gå inn på QuickTime Player (last inn hvis du ikke har den). Høyreklikk på QuickTime-ikonet og velg Nytt Skjermopptak. Trykk på den røde rec-knappen som kommer opp og følg instruksjonene.

Tips på tampen:

Bruk tid på å lage gode PowerPoint-presentasjoner. Det er verdt det. Finpussen er også viktig.

Har du ikke tid? Da kan vi hjelpe deg, det er bare å ringe. Det bør ikke være et alternativ å lage en dårlig en.